olatapsaxno.gr Σπίτι Φτιάξτε αντί να αγοράσετε Φτιάξτε σαπούνι

Φτιάξτε σαπούνι

Αξιολόγηση Χρήστη: / 439
ΧείριστοΆριστο 
homemade_shoap

Η συνταγή

Βασικά συστατικά σαπουνιού
Ελαιόλαδο: 500 γρ
Νερό (καλυτέρα αποσταγμένο): 150 γρ
NaOH, (υδροξείδιο του νατρίου) δηλαδή καυστική σόδα: 70 γρ
ή KOH, (υδροξείδιο του καλίου) δηλαδή καυστική ποτάσα: 70 γρ
Προαιρετικά
Βότανα: 2 με 3 κουταλιές της σούπας
Αιθέρια έλαια: 5 έως 6 σταγόνες
Χρόνος παρασκευής: 20-30 λεπτά.

Παρασκευή με την ψυχρή μέθοδο

Σε έναν ανοιχτό χώρο διαλύουμε την καυστική σόδα στο νερό και μετά ρίχνουμε το μείγμα στην λεκάνη με το λάδι (εδώ χρησιμοποιούμε γάντια και δεν εισπνέουμε τους ατμούς από το μείγμα). Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο και ανακατεύουμε με ένα ξύλο μέχρι το μείγμα να αρχίζει να χυλώνει και να δένει. Τοποθετούμε το μείγμα αν έχουμε σε καλούπια. Αφήνουμε το μείγμα μια ημέρα να σταθεροποιηθεί και μετά αν θέλουμε προσθέτουμε υλικά για να το διακοσμήσουμε ή και να το εμπλουτίσουμε με θρεπτικά συστατικά (όπως λιναρόσπορο, γλυκάνισο, αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, χαμομήλι). Μετά από τέσσερις ημέρες αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καλούπια, το κόβουμε με το πριόνι σε πλάκες και αφήνουμε τα κομμάτια να ωριμάσουν σε χώρο μακριά από ρεύματα.

Παρασκευή με την θερμή μέθοδο

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει χλιαρό και να έχουν ζεσταθεί τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Ρίχνουμε σιγά σιγά την καυστική σόδα (ή ποτάσα) ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν το μείγμα διαλυθεί καλά, ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά (περίπου 10 λεπτά) μέχρι το νέο μείγμα να αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα, δηλαδή να "δέσει" και να γίνει σαν νερουλή παιδική κρέμα.
Το βράσιμο γενικά πρέπει να γίνεται σε σιγανή φωτιά δηλαδή να μην κοχλάζει το μείγμα. Όταν το μείγμα δέσει κλείνουμε την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει λίγες βράσεις. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα λίγη ώρα και το ρίχνουμε αν έχουμε σε καλούπια ή σε ένα ταψί. Μετά από λίγο προσθέτουμε αν θέλουμε τα αιθέρια έλαια και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφήνουμε το μείγμα μια ημέρα να σταθεροποιηθεί και μετά αν θέλουμε προσθέτουμε υλικά για να το διακοσμήσουμε ή και να το εμπλουτίσουμε με θρεπτικά συστατικά (όπως λιναρόσπορο, γλυκάνισο, αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, χαμομήλι). Μετά από τέσσερις ημέρες αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει καλούπια, το κόβουμε με το πριόνι σε πλάκες και αφήνουμε τα κομμάτια να ωριμάσουν σε χώρο μακριά από ρεύματα.

Χρόνος ωρίμανσης

Ο χρόνος ωρίμανσης συνήθως διαρκεί 4 με 6 εβδομάδες ανάλογα με το πόσο κρύος ή ζεστός είναι ο καιρός και την υγρασία της ατμόσφαιρας. Ένα φρέσκο σαπούνι είναι ακατάλληλο για χρήση γιατί διατηρεί την οξύτητά του. Έτσι χρειάζεται να μείνει και να ωριμάσει ώστε ν' αποβάλλει τον όξινο χαρακτήρα του. Όταν τα σαπούνια ωριμάζουν, απαλλάσσονται από την καυστική σόδα (ή ποτάσα) γιατί η καυστική σόδα (ή ποτάσα) αντιδρά χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας στην επιφάνεια του σαπουνιού μια λευκή σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι ανθρακικό νάτριο, (σόδα). Ο σχηματισμός αυτής της σκόνης στην επιφάνεια του σαπουνιού είναι σημάδι πως το σαπούνι είναι έτοιμο. Ωστόσο το σαπούνι γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει.
Κατά τη διάρκεια παρασκευής του, το σαπούνι έχει χρώμα καφετί και όσο ωριμάζει. λευκαίνει. Το έτοιμο σαπούνι είναι λευκό. Είναι απαραίτητο να μείνει το σαπούνι πάνω από ένα μήνα να ωριμάσει γιατί ακόμη κι αν έχει πήξει νωρίτερα, δεν θα έχει "πέσει" το PH του και τσούζει στη χρήση.

Προφυλάξεις

Η καυστική σόδα και η καυστική ποτάσα, είναι βάσεις που η χρήση τους χρειάζεται μεγάλη προσοχή. (Καυστική σόδα είναι το tuboflo που χρησιμοποιούμε για να ξεβουλώσουμε αποχετεύσεις ) Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα και σε περίπτωση επαφής με το δέρμα πρέπει να το ξεπλύνουμε με άφθονο νερό. Δεν τα αγγίζουμε ποτέ με γυμνά χέρια, φοράμε πάντα χοντρά πλαστικά γάντια, ειδικά προστατευτικά γυαλιά και δεν εισπνέουμε τους ατμούς που εκλύονται κατά τη διάρκεια ανάμιξής τους με το νερό. Δεν τοποθετούμε ποτέ τις βάσεις σε γυάλινα δοχεία γιατί προσβάλουν το γυαλί, και τις προσθέτουμε σιγά σιγά στο νερό γιατί παράγεται θερμότητα (εξώθερμη αντίδραση). Προσέχουμε πάρα πολύ να μη πέσει στα μάτια μας γιατί αυτό εξαιρετικά επικίνδυνο. Φροντίζουμε να τα αναμειγνύουμε σε ανοιχτό χώρο με ένα ξύλο σε πλαστικό ή ξύλινο δοχείο ή με τον απορροφητήρα σε λειτουργία και τα παράθυρα στην κουζίνα ανοιχτά αν χρησιμοποιούμε την θερμή μέθοδο. Αποθηκεύουμε τη σόδα ή την ποτάσα πάντα σε ασφαλές μέρος απρόσιτο από μικρά παιδιά.

Παρατηρήσεις

Η καυστική σόδα (NaOH) μας δίνει σαπούνια σκληρά ενώ η καυστική ποτάσα (KOH) μαλακά. Καυστική σόδα και ανθρακική ποτάσα μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα που πουλάνε εργαλεία, χρώματα, σιδηρικά, αγροτικά είδη λιπάσματα και φυτά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στάχτη (αλισίβα) για την παρασκευή σαπουνιού αφού περιέχει Na και Κ (με αλισίβα παρασκεύαζαν σαπούνια στα παλαιότερα χρόνια και από την τυχαία μίξη αλισίβας με λίπος ανακαλύφτηκε το σαπούνι). Ο σωστός υπολογισμός της ποσότητας της βάσης που θα προστεθεί στο λάδι είναι το πιο κρίσιμο σημείο της παρασκευής σαπουνιού. Αν προστεθεί μικρότερη ποσότητα το σαπούνι θα περιέχει αυξημένη ποσότητα αδιάσπαστου λαδιού, θα είναι αδιαφανές, θα δίνει θολά υδατικά διαλύματα και θα έχει μειωμένη απορρυπαντική ισχύ. Αν προστεθεί μεγαλύτερη ποσότητα το σαπούνι θα έχει αυξημένο pH (>10) και δεν θα είναι ανεκτό το από το δέρμα. Το pH φυσιολογικά πρέπει να είναι από 9 έως 10. Χαμηλότερες τιμές του 9 είναι ανέφικτες για σαπούνι από ελαιόλαδο και ένα σαπούνι με υψηλό pH είναι ακατάλληλο προς χρήση.

Για καλούπια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μπολάκια παγωτού μιας χρήσης που υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκτός από ελαιόλαδο και άλλα είδη λαδιού όπως, δαφνέλαιο, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, πυρηνέλαιο (για πράσινο σαπούνι), ηλιέλαιο ή και μίγματα λαδιών. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ήδη χρησιμοποιημένα λάδια χωρίς κανένα πρόβλημα. Η αντίδραση σαπωνοποίησης θα γίνει κανονικά γιατί τα λάδια στο μαγείρεμα διαλύουν τις λιποδιαλυτές ουσίες, (βιταμίνες, και λίπη) ενώ η αντίδραση σαπωνοποίησης δρα μόνο στα λίπη, οπότε το σαπούνι θα είναι καθαρό. Καλό είναι βέβαια να σουρώσετε το χρησιμοποιημένο λάδι προτού το χρησιμοποιήσετε για παρασκευή σαπουνιού ώστε να αφαιρέσετε οποιοδήποτε στερεό υπόλειμμα έχει μείνει από το μαγείρεμα. Θερμάνετε ελαφρά το λίπος και περάστε το από ένα σουρωτήρι.

Aιθέρια έλαια

(χαμομήλι, λεβάντα, δεντρολίβανο, τριαντάφυλλο, φασκόμηλο, μύρος, μέντα)
Τα αιθέρια έλαια που θα αγοράσετε πρέπει να είναι αγνά. Αν στάξετε μια σταγόνα από αιθέριο έλαιο σε ένα κομμάτι στυπόχαρτο θα πρέπει να αφήσει μόνο το άρωμα του χωρίς κανένα ίχνος λαδιού. Αν υπάρχει ίχνος λαδιού το έλαιο είναι νοθευμένο.

Βότανα

(χαμομήλι, λεβάντα, δεντρολίβανο, θυμάρι, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, αχιλλεία, καλέντουλα, τσουκνίδα, τζίνσενγκ, αγιόκλημα, μέντα, ιβίσκος.)
Όταν χρησιμοποιούμε βότανα χρησιμοποιούμε το έγχυμά τους (δεν προσθέτουμε δηλαδή απλά τα βότανα).
Όταν φτιάχνετε το έγχυμα βοτάνων, χρησιμοποιείτε όλο το νερό της συνταγής. Επιλέγετε το ή τα βότανα που θέλετε, φτιάχνετε το έγχυμα, το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. Μετά εκτελείτε την βασική συνταγή του σαπουνιού.

Άλλα

Μέλι, γάλα, χοντρό αλάτι, πράσινη άργιλος, φύκια.

Χρωματισμός

Τα σαπούνια δεν έχουν φυσικό χρώμα. Μπορείτε να τα χρωματίσετε (κατά την παρασκευή τους με τεχνητά χρώματα ή φυσικά χρώματα από φρούτα (π.χ. φράουλες) ή καρυκεύματα (π.χ. κανέλα, κουρκουμάς κ.λπ.)

«Πειραγμένα» σπιτικά σαπούνια

Σαπούνι για το πρόσωπο
Ελαιόλαδο ή λάδι από αβοκάντο ή μίγμα ελαιόλαδου με καροτέλαιο
Βότανα: Χαμομήλι ή λεβάντα
Αιθέρια έλαια:
για λιπαρές επιδερμίδες: λεβάντα, lavender, δεντρολίβανο, tea-tree, vetiver
για ξηρές επιδερμίδες: ylang-ylang, γεράνι, λεβάντα, neroli, frankinsence, τριαντάφυλλο, palmarosaγια.
για καθαρισμό και θρέψη της επιδερμίδας: κόκκινος άργιλος και γιασεμί

Σαπούνι για λούσιμο
Ελαιόλαδο και δαφνέλαιο σε μείγμα ή σκέτο δαφνέλαιο
Βότανα:
για λιπαρά μαλλιά: δεντρολίβανο, θυμάρι
για πιτυρίδα: μελισσόχορτο, φασκόμηλο, αχιλλεία, δεντρολίβανο
για ξηρά μαλλιά: καλέντουλα και χαμομήλι,
για άτονα, θαμπά μαλλιά: τσουκνίδα, τζίνσενγκ.
Αιθέρια έλαια:
neroli, λεβάντα, ροδόξυλο, μύρος, τριαντάφυλλο, μέντα
για λιπαρά μαλλιά: κίτρο, κέδρος, λεμόνι, δεντρολίβανο, clary sage, μανταρίνι
για δυνάμωμα μαλλιών μίγμα με λιγότερο ελαιόλαδο και περισσότερο αμυγδαλέλαιο και δαφνέλαιο
για ταλαιπωρημένα και βαμμένα μαλλιά: ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας με λάδι αβοκάντο και αιθέριο έλαιο αγιόκλημα
για φυσικό σκούρημα του τριχωτού της κεφαλής: δαφνέλαιο και αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

Σαπούνι για το σώμα
Ελαιόλαδο
Βότανα: Χαμομήλι, μέντα, ιβίσκος, λεβάντα
Αιθέρια έλαια: λεμόνι, δυόσμος, λεβάντα, πορτοκάλι, ροδόξυλο, ylang-ylang
Απολέπιση και μυϊκοί πόνοι: χοντρό αλάτι
Ερωτική διάθεση: κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο (σε σκόνη)
Για βελουτέ σαπούνι: πυρηνέλαιο και ηλιέλαιο σε μίγμα
Ενίσχυση αφρού: καστορέλαιο.
Για μαλακό κρεμώδη αφρό: γάλα και μέλι
Για τόνωση και θρέψη της επιδερμίδας και έντονη ενυδάτωση: μέλι, γάλα και αιθέριο έλαιο μύρου.
Για την σύσφιξη της επιδερμίδας τοπικά: πράσινη άργιλος, φύκια και αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Καθαρισμός σε βάθος με έντονο αφροδισιακό άρωμα: ροζ άργιλος και αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου.

Σαπούνι για το σώμα και για λούσιμο
Για δροσιστική δράση, έντονη φρεσκάδα του δέρματος και της επιδερμίδας του κεφαλιού: εκχύλισμα αλόες και αιθέριο έλαιο μέντας.
Για ξηρές και προβληματικές επιδερμίδες και ξηρά μαλλιά: λάδι Jojoba και αιθέριο έλαιο φασκόμηλου.


 

Σχόλια  

 
0 #51 Guest 16-01-2017 10:24
Χαίρετε. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.
Έχω μια ερώτηση.
Έφτιαξα "αιθέριο έλαιο" λεβάντας, σύμφωνα με μια συνταγή από το δίκτυο. Όχι με απόσταξη, αλλά με λάδι σε μπεν μαρί.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το προϊόν στη διαδικασία του σαπουιού και πως;
Μερικές σταγόνες όπως τα αιθέρεια έλαια, ή σαν λάδι, οπότε πρέπει να βρω το ποσοστό σαπονωποίησης;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Παράθεση
 
 
-3 #50 Guest 16-06-2016 23:22
Καλησπέρα,σήμερ α δοκίμασα να φτιάξω σαπούνι από τηγανόλαδα.Η δοσολογία μου με βάση έναν υπολογιστή υλικών που βρήκα στο ίντερνετ ήταν 1 κιλό λάδι,380 γραμμάρια νερό & 129 γραμμάρια σόδα.Τα ένωσα ακριβώς στους 45 βαθμούς και τα δύο.Ανακάτεβα για πάνω από μισή ώρα με κουτάλι χωρίς κανένα αποτέλεσμα.Εκεί τα παράτησα και πετάχτηκα να δανειστώ ένα μιξεράκι με το οποίο συνέχισα για άλλα 15 λεπτά πάλι χωρίς αποτέλεσμα που όμως έδεσε ελάχιστα σε σχέση με όπως ήταν πριν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έγινε κρέμα.Έτσι έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα άλλη συνταγή η οποία έχει λιγότερο νερό και περισσότερη σόδα.Δηλαδή,1 κιλό λάδι,300 γραμμάρια νερό & 140 γραμμάρια σόδα.Τα ένωσα με διαφορά 3 βαθμούς (41 και 44) και πάλι όμως δεν είχα αποτέλεσμα. Επειδή το μιξεράκι τα έπαιξε το ανακάτευα για περίπου 30-35 λεπτά χωρίς καμία αλλαγή στο μείγμα. Έτσι τα παράτησα και παρατήρησα το προηγούμενο μείγμα που το έβαλα σε κυπελλάκια ότι άρχισε κι έδενε μόνο του (μετά από 1 ώρα και κάτι). Τί μπορεί να συμβαίνει;;;
Παράθεση
 
 
+7 #49 Guest 13-02-2016 14:40
Για να βγει το χρώμα του σαπουνιού λευκό τι πρεπει να προσθέσω :-)
Παράθεση
 
 
-1 #48 Guest 24-11-2015 15:22
Η διαφορά της ψυχρής από τη θερμή κατασκευή στη χρήση ποια είναι;
Υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα;
Παράθεση
 
 
+4 #47 Guest 21-09-2015 12:33
καλησπέρα,μετρά ω το ph του σαπουνιού μου με πεχαμετρικές , αλλά όπως όλες με μπερδεύουν. Υπάρχει περίπτωση το σαπούνι μου (6-7 εβδομάδων)να έχει ph 5,5 -6,5; ή είναι παραπάνω απλά δεν το μετράω καλά? και πώς βλέπουμε την περίσσεια σόδας ώστε να είμαι σίγουρη οτι δεν είναι καυστικό;Ευχαρι στώ πολύ.
Παράθεση
 
 
-6 #46 Guest 24-03-2015 16:32
Πότε λήγουν αυτά τα σαπούνια από τη στιγμή που παρασκευάζονται ; ευχαριστώ!
Παράθεση
 
 
+2 #45 Guest 27-02-2015 15:30
Παραθέτοντας Guest:
Καλησπέρα,, ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το ph του σαπουνιου,,
έφτιαξα κάποια σαπούνια και μου βγήκανε με ph γύρω στο 9-10 το οποίο αποδείχθηκε πολύ αλκαλικο για το πρόσωπο αλλά και για τα μαλλιά, επίσης,
είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο παρασκευης σαπουνιου και η κοπέλα εκει μας είπε οτι το καλύτερο ph eιναι 7-9 και οτι το 5,5 είναι μύθος, μήπως τελικά δεν είναι;
Ποιά είναι η γνώμη σας;

ευχαριστω προκαταβολικά!
Το υδροξείδιο του νατρίου που έχει τυχόν μείνει στο σαπούνι αντιδρά με τον αέρα και φεύγει αφήνοντας πάνω στο σαπούνι μια άσπρη σκόνη. Το pH του σαπουνιού κυμαίνεται γύρω στο 7 με 9. Μετά από 1 ολόκληρο χρόνο όμως, το ίδιο σαπούνι δεν περιέχει καθόλου μα καθόλου υδροξείδιο του νατρίου! Γι’ αυτό και φτιάχνω μεγάλες ποσότητες σαπουνιού και τις αποθηκεύω σε χάρτινα κουτιά ώστε να τις χρησιμοποιήσω μετά από ένα χρόνο! Το σαπούνι αυτό είναι πολύ τρυφερό ακόμα και για το ευαίσθητο δέρμα και το μαλλί του μωρού μας!
Παράθεση
 
 
+5 #44 Guest 27-02-2015 15:18
καλησπέρα σας. Οταν θα είναι έτοιμο θα μοιάζει με κρέμα γιώτης , ως προς την ρευστότητα; Ετσι έγινε το δικο μου και φοβήθηκα πως δεν εδεσε και του εβαλα επιπλεον ποτάσα. Εγώ συνηθως χρησιμοποιώ ποτάσα καλα κάνω ή λάθος, Ας με βοηθήσει κάποιος
Παράθεση
 
 
+7 #43 Guest 21-11-2014 08:17
Γεια σας,
μου έδωσαν ένα σαπούνι κατασκευασμένο με αυτόν τον τρόπο (με ποτάσα) και όταν το έβαλα δίπλα σε κόκκινο σφουγγάρι μπάνιου, το σφουγγάρι ξέβαψε. Είναι φυσιολογικό αυτό? Το σαπούνι κατασκευάστηκε πριν 1 μηνα νομίζω.
Ευχαριστώ!
Παράθεση
 
 
+2 #42 Guest 16-10-2014 14:04
Geia sas mia erotisi, ta ekana ola mia xara akribos 7 to ph mesa se 60 peripou meres...erotisi : gia enisxusi aromatos ti mporoume na kanoume? 5-6 stagones apo aitherio den itan kan aisthites..mpor ei stis idiotites alla oxi k sto aroma, ti mporo na kano?euxaristo!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΩΡΕΑΝ σήμερα

Giveaway of the Day

ΓΙΟΡΤΕΣ
Κυριακή
14
Ιουλίου
Ακύλα αποστόλου, Ιωσήφ Θεσσαλονίκης, Ονησίμου, Νικοδήμου
Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους