olatapsaxno.gr Σπίτι Θέρμανση Εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση

Εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση

Αξιολόγηση Χρήστη: / 11
ΧείριστοΆριστο 

Προσαρμόστε τις ενδυματολογικές σας συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος.

Αεροστεγανώστε τα κουφώματα.
Μειώνετε έτσι τις απώλειες θερμότητας και βελτιώνετε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.

Συντηρείτε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι βελτιώνεται η καύση και η απόδοση, οπότε μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας ενώ ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αντικαταστήστε το λέβητα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου ή βιομάζας.

Αντικαταστήστε τον περιστροφικό θερμοστάτη με ηλεκτρονικό προγραμματιζόμενο και ρυθμίστε μια μόνιμη θερμοκρασία. Οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες διατηρούν την θερμοκρασία σταθερή κάνοντας οικονομία έως και 30% σε σχέση με τους κλασσικούς.

Εγκαταστήστε θερμοστάτες χώρου εάν έχετε μονοκατοικία. Σε πολυκατοικίες πρέπει να γίνει ταυτόχρονη εγκατάσταση σε συνδυασμό με θερμιδομετρητές. Η θερμοστατική ρύθμιση της θέρμανσης βελτιώνει τις συνθήκες άνεσης και μειώνει την κατανάλωση.

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ ή όταν απουσιάζετε για αρκετές ώρες. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε τον θερμοστάτη εξοικονομείτε 1-2%.

Αποφεύγετε τις συχνές ρυθμίσεις του θερμοστάτη διατηρώντας την θερμοκρασία σχετικά σταθερή.

Απομονώνετε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται κλείνοντας τους διακόπτες στα σώματα του καλοριφέρ.

Όταν υπάρχει ήλιος σηκώνετε τις τέντες και ανοίγετε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα για να επιτρέπετε στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους και να ζεσταθεί από τον ήλιο το σπίτι.

Κλείνετε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ ή όταν φυσάει πολύ.

Κλείνετε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Εξαερώνετε περιοδικά τα καλοριφέρ, μην τα σκεπάζετε και μην τα αποκλείετε πίσω από έπιπλα.

Τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στην πίσω πλευρά των σωμάτων καλοριφέρ (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο). Αυτό θα βοηθήσει στην αντανάκλαση θερμότητας που δίνει στο πίσω μέρος του προς το δωμάτιο.

Αν έχετε ανεμιστήρες οροφής, ελέγξτε αν μπορούν να λειτουργήσουν και ανάστροφα. Θα πρέπει οι λεπίδες να περιφέρονται σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού.  Η θερμότητα που εκλύεται από τα θερμαντικά σώματα ανεβαίνει στην οροφή και χάνεται στο ταβάνι και στους τοίχους. Η ανάστροφη κίνηση του ανεμιστηρα θα στέλνει το ζεστό αέρα από το ταβάνι προς τα κάτω. Χρησιμοποιήστε (στην ανάστροφη λειτουργία) τη χαμηλότερη ισχύ του ανεμιστήρα οροφής ώστε να μη δημιουργηθεί ρεύμα αέρα και χαμηλώστε το θερμοστάτη της θέρμανσης!

Με καλή θερμομόνωση επιτυγχάνετε σημαντική οικονομία σε ενέργεια και χρήματα. Ένα καλά μονωμένο σπίτι έχει κέρδος 40% στην ενέργεια σε σχέση με ένα που δεν είναι μονωμένο. Αν μένετε στον τελευταίο όροφο φροντίστε για την μόνωση της ταράτσας ή της σκεπής. Μονώστε το λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης.

Βάλτε διπλά παράθυρα και υαλοστάσια (ιδίως στα βόρεια ανοίγματα) και φροντίστε να κλείνουν καλά οι πόρτες και τα παράθυρα. Τα διπλά τζάμια εξοικονομούν ενέργεια όσο αναφορά την θέρμανση αλλά και την ψύξη του χώρου.

Ρυθμίστε το κλιματιστικό τον χειμώνα όταν θερμαίνει τον χώρο, στους 20ºC.

Μην χρησιμοποιείτε χωρίς λόγο τον απορροφητήρα. Ο εξαεριστήρας του μπάνιου και της κουζίνας και ο απορροφητήρας στη κουζίνα, τον χειμώνα όταν λειτουργούν διώχνουν έξω από το σπίτι τον ζεστό αέρα. Ειδικά ο εξαεριστήρας αντικαθιστά τον ζεστό εσωτερικό με κρύο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον.

Στρώστε χαλιά στο πάτωμα. Η θερμότητα στο σπίτι ξεφεύγει από τα δάπεδα. Ένα χαλί, μία μοκέτα ή μία φλοκάτη λειτουργεί σαν μόνωτικό αποτρέποντας στην θέρμανση να «δραπετεύει» από τα πατώματα.

Αν μένετε σε πολυκατοικία με κεντρικό σύστημα θέρμανσης μην ανάβετε εσείς πρώτοι τον καυστήρα. Αφήστε κάποιον άλλο να ζεστάνει το κρύο νερό. Έτσι η κατανάλωση που θα σας αναλογεί θα είναι σημαντικά μικρότερη.

Αν μπορείτε τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΩΡΕΑΝ σήμερα

Giveaway of the Day

Συμβουλές για όλα
Ελέγξτε πριν αγοράσετε νέα ηλεκτρική συσκευή την ενεργειακή κλάση λειτουργίας της!
ΓΙΟΡΤΕΣ
Πέμπτη
25
Απριλίου
Μάρκου του Ευαγγελιστού
Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους